8 redenen waarom je je persoonlijk opleidingsbudget moet besteden

8 redenen om je persoonlijk opleidingsbudget te gebruiken

Dat “leren” een belangrijk onderdeel van elke succesvolle organisatie is, is ondertussen wel duidelijk. Geen wonder dat de grootste bedrijven in Nederland (en de rest van de wereld) bakken met geld uitgeven om hun medewerkers te laten leren. Maar wat is nou eigenlijk de beste manier om je persoonlijk opleidingsbudget te benutten en waaraan geven anderen het eigenlijk uit?

 

Wat statistieken over leren binnen het bedrijf

Volgens het CBS beschikte 85% van de bedrijven in 2015 over een of meerdere bedrijfsopleidingen. Mannelijke werknemers volgen vaker (45%) bedrijfscursussen dan vrouwen (37%). Cursussen worden even vaak intern als extern gevolgd. Het lijkt er ook op alsof de trainingen duurder worden per uur, maar ook korter duren. Hierdoor lijken trainingen even duur of zelfs goedkoper te worden als dat ze waren, maar dat is niet helemaal het geval.

Het lijkt er vooral op dat bedrijven die groter dan 50 man zijn de druk van leren voelen. Vooral hier wordt er groot ingezet op cursussen, begeleiding op de werkvloer, workshops en zelfstudie. Maar waarom is het leren zo belangrijk en waarom zou je je persoonlijk opleidingsbudget eigenlijk uitgeven?

 

Belangrijkste redenen om je persoonlijk opleidingsbudget uit te geven

1. Beter worden in je huidige werk

Veel mensen zijn niet tevreden met het huidige niveau waarop ze nu zitten, als het om werkgerelateerde taken gaat. Een manier om van dat gevoel af te komen, is het beter worden in datgene wat je hoort te doen. Leren is dus de eerste stap in jouw zoektocht naar meer tevredenheid. Wanneer jij tevreden en gelukkig bent met je huidige werk, dan zal dit ook om je heen zichtbaar zijn. Zo is er bijvoorbeeld de positieve invloed van e-learning op medewerkerstevredenheid.

 

2. Omdat je baas graag wilt dat je bijleert

Jouw baas of bazin ziet je graag beter worden in de dingen die je doet. Of het nu gaat om bijscholing-, omscholing- of inwerkingstrajecten, dat maakt niet uit. Je leidinggevende haalt er namelijk verse kennis mee binnen, waardoor het bedrijf in ieder geval weer mee kan blijven doen of een voorsprong kan nemen op de concurrentie. Ook toon je ermee dat je graag leert en bereid bent om voor het bedrijf te leren, waar nodig.

 

3. Zodat je je eigen carrièrekansen nieuw leven inblaast

Misschien heb je wel het gevoel dat je carrière vaart mindert, dan ben je vast niet de enigste in Nederland. Het gebruiken van je persoonlijk opleidingsbudget om jezelf binnen je bedrijf weer op de kaart te zetten is een goede move. Blaas jouw carrière nieuw leven in door te gaan leren, dan kom je snel uit dat dal en kan je weer gaan pieken.

 

4. Omscholing en nieuwe skills leren

Het kan zomaar zijn dat jouw werkveld verandert. Misschien heb je wel compleet nieuwe skills nodig of is het nodig een stap omhoog of omlaag te zetten. Dan is kan je je opleidingsbudget gebruiken om jezelf om te scholen en nieuwe skills te leren. Je kan ook dingen leren die hélemaal niks met je werk te maken hebben, bijvoorbeeld over je hobby, meditatie of creativiteit.

 

5. Betere kans op een nieuwe baan of ander werk

Denk je erover na om uiteindelijk een andere baan te zoeken? Dan kan je overwegen om hier wat opleidingen voor te volgen, waardoor je jezelf beter in de arbeidsmarkt zet. Hou er wel rekening mee dat het niet erg netjes is om op deze manier weg te gaan, maar je zou zeker niet de eerste zijn.

 

6. Kans op baanverlies verkleinen

Om ervoor te zorgen dat je bij elke ontslagronde overblijft, moet je ervoor zorgen dat ze op gebied van kennis en vaardigheden niet om je heen kunnen. Als je toevallig ook nog goed in het team ligt en goede resultaten hebt, dan is er een grote kans dat je een ontslagronde overleeft. Verklein jouw kans op baanverlies door te leren en te blijven leren. In principe geeft je werkgever je de kans om hiervoor te vechten in de vorm van opleidingsbudget. Dat is aardig, toch?

 

7. Je kan certificaten en diploma’s behalen

Certificaten zijn niet alleen leuk om aan de muur te hangen en te laten zien aan je vrienden. Ook zijn certificaten een goede manier om je eigen zelfvertrouwen te vergroten en je kansen binnen je bedrijf (én de arbeidsmarkt) te vergroten. Je laat mensen zien dat je expert bent op het gebied en dat ze bij jou aan moeten kloppen.

 

8. Om uiteindelijk voor jezelf te beginnen

Uiteindelijk kan alle kennis goed van pas komen, wanneer je iets voor jezelf wilt beginnen. Je hebt namelijk een grote variatie aan vaardigheden nodig om een succesvol bedrijf voor jezelf op te zetten.

 

Ga aan de slag en besteed je opleidingsbudget slim

Nu je weet waarom je je budget slim moet uitgeven, is het de tijd om dat ook daadwerkelijk te doen. Wil je veel waar voor je geld? Bespreek dan eens de mogelijkheden van Soofos Zakelijk met je werkgever. Een Soofos Plus-abonnement of een eigen opleidingsplatform is namelijk een kosteneffectieve uitgave van opleidingsbudget.

 

Ga vandaag nog aan de slag met Soofos Zakelijk!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *