Leer inwerktrajecten maken voor je nieuwe medewerkers

Zelf digitale inwerktrajecten maken

Door goede onboarding van nieuwe medewerkers versnel je het proces waarin ze worden ingewerkt. Dit kan je zelfs al doen vóór dat ze hun eerste dag gehad hebben. Zo’n digitaal inwerktraject helpt ze bepaalde handelingen te herkennen, maar kan ze bijvoorbeeld ook iets bijleren over de regels van de organisatie en de manier van werken.

 

Eerste dag meteen effectief aan het werk

Je wilt nieuwe medewerkers zo snel mogelijk en goed mogelijk aan het werk krijgen. Inwerktrajecten kunnen hier dus bij helpen. Bepaalde informatie kan je al van tevoren aanreiken met zo’n traject, zoals:

 • Gedragscodes en communicatiewijzen.
 • Handleidingen voor apparaten, processen en dergelijke.
 • Tips en tricks die van pas komen binnen de organisatie.

Zo zie je dat niet alleen het bedrijf of de organisatie er veel aan hebben, maar ook de nieuwe medewerker. Deze maakt namelijk op een moderne en effectieve manier kennis met het bedrijf. Wat de eerste dag een stuk minder uitdagend of “eng” maakt.

 

Nieuwe medewerker sneller inwerken

Door een gedeelte al beschikbaar te maken, kun je de inwerktijd dus gemakkelijk verkorten. Ook geef je hiermee meteen taken aan de nieuwe medewerker, die hierdoor al direct betrokken is bij de processen en het bedrijf, omdat het bedrijf al informatie beschikbaar maakt. Dit alles zorgt dus voor dat een nieuwe medewerker zichzelf sneller inwerkt, omdat hij.zij gewend raakt aan de manier van leren. Ook leert de nieuwe medewerker de systemen, zoals het leersysteem, al vanaf dag nul kennen.

 

Betrouwbaarheid van eigen systemen

Niet alleen krijgt de medewerker het gevoel dat het met de e-learning binnen de organisatie wel goed zit, maar ook dat de systemen van het bedrijf betrouwbaar zijn. Je laat ze al meteen kennismaken met de manier waarop er in de organisatie in dit soort systemen gewerkt wordt, dus zullen ze hier op gaan vertrouwen. Dat is mooi, want als ze de systemen vertrouwen, dan zullen ze er gemakkelijker mee leren omgaan, wat de productiviteit ten goede komt.

 

Hoe maak je een effectief inwerktraject voor medewerkers?

Een goede onboarding, oftewel een traject dat er snel en kwalitatief voor zorgt dat een nieuwe medewerker ingewerkt wordt, heeft enkele factoren nodig om echt effectief te zijn. Deze bepalende factoren zijn:

 • Cursussen, trainingen of lesstof, afgestemd op de juiste persoon.
 • Mogelijkheid tot extra begeleiding of optie om vragen te stellen.
 • Systeem met goede front-end voor cursisten en back-end voor instructeurs.

 

Checklist inwerktraject

Wil je zelf een digitaal inwerktraject maken of wil je je huidige inwerktraject evalueren? Volg dan deze checklist stap voor stap, zodat je eindigt met een duidelijk (verbeter)plan voor je inwerktraject:

 1. Vooronderzoek: je onderzoekt uit welke onderdelen het traject moet bestaan, denk hier aan: processen, handleidingen voor systemen en machines, etc.
 2. Onderzoek naar lesstof: doe onderzoek naar de individuele taken per proces, systeem of werkwijze die de nieuwe medewerker moet kennen. (Vraag vooral rond bij het huidige team)
 3. Bepaal welke wijze van leren geschikt is: evalueer welke manier van leren het meest geschikt is, zoals een-op-een-les, video of door middel van oefenbestanden.
 4. Schrijf een lesplan uit: deze kan gebruikt worden om lessen te gaan maken of huidige lessen aan te passen.
 5. Evalueer je huidige leersysteem: beschikt deze over alle onderdelen welke je nieuwe medewerkers nodig hebben om goed ingewerkt te worden.

 

Ga zelf aan de slag met een inwerktraject

In Soofos Zakelijk heb je, naast onze specialistische cursussen over verschillende onderwerpen, ruimte voor je eigen cursussen en leertrajecten. Dit maakt het systeem enorm geschikt voor zakelijke e-learning. Wil je hier meer over weten? Lees dan zeker verder op deze website of neem contact met ons op!

 

Ga vandaag nog aan de slag met je eigen leertraject!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *