Lees waarom je zelf digitaal leermateriaal moet ontwikkelen

Zelf digitaal leermateriaal ontwikkelen voor in de klas

Het aanbieden van digitaal leermateriaal in het klaslokaal kan voor een grote verandering in het succes van het leren zorgen. Daarvoor moet je leermateriaal natuurlijk wel goed zijn. Goed leermateriaal kan je op verschillende manieren krijgen. Zo kan je bijvoorbeeld zelf educatieve materialen creëren, maar kan je ze natuurlijk ook bij een andere aanbieder halen, zoals een uitgever. Wij gaan het vooral hebben over het creëren van digitale leermiddelen.

 

Waarom zelf digitale leermiddelen creëren?

Jij weet als docent of instructeur natuurlijk als geen ander wat jouw studenten moeten gaan leren. Daarom ben jij dan ook de uitgelezen persoon om de middelen óf te creëren of uit te kiezen. Wanneer je ze zelf creëert, dan kan je kiezen welke onderdelen extra worden uitgelicht en welke manier van lesgeven centraal staat in de middelen.

 

Waaruit kan jouw digitale leermateriaal bestaan?

Vrijwel alle soorten media en bestanden kunnen tegenwoordig tot leermiddelen gerekend worden. Zo heb je beschikking over allerlei soorten media die voorheen werden gebruikt voor entertainment. Tegenwoordig hoeft dat natuurlijk niet altijd het geval te zijn, want media, zoals video, audio en afbeeldingen, kan enorm leerzaam zijn. Daarom nemen we vandaag ook een kijkje naar het effect van verschillende soorten media.

 

Video

Als je denkt aan online leren, dan voert video vaak de boventoon. Dat is logisch, omdat je met video kan laten zien wat er gebeurt of gebeuren moet. Mensen zijn nou eenmaal visuele denkers, waardoor video het belangrijkste digitale leermiddel is geworden. Ook past dit goed bij de studenten, omdat deze gewend zijn om tutorials en video’s te kijken. Als docent doe je er dus goed aan.

 

Audio

Naast video heb je natuurlijk ook audio. Niet iedereen zal meteen denken aan het gebruik van audio binnen de les, maar het kan enorm nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het leren van een nieuwe taal of het doen van stemoefeningen in een zangcursus. Hiervoor is audio erg geschikt. Zeker wanneer studenten al enigszins gewend zijn aan het onderwerp kan audio een goede ondersteunende rol spelen.

 

Afbeeldingen

Soms is het niet mogelijk om een video te maken over een bepaald onderwerp. Op andere momenten is het totaal niet nodig. Er zijn namelijk afbeeldingen die je altijd kan gebruiken als leermateriaal. Afbeeldingen zijn perfect instaat om een voorbeeld te geven van wat je als docent wil gebruiken. Ook zijn een ander type afbeelding enorm informatief: de infographic.

 

Toetsing

Je zult er niet meteen aan denken, maar toetsing kan heel leerzaam zijn. Zo kom je er als docent achter waar studenten het lastig mee hebben. Studenten ontdekken op hun manier welke kennis ze missen op de toets en waarover ze meer kunnen leren. Toetsing kan je gewoon digitaal doen, waardoor je niet alleen tijd bespaart op nakijken, maar ook papier.

 

Extra informatie en bestanden

Je digitale leermiddelen moeten uit meer bestaan dan alleen informatie. Om echt successen te boeken met je leermateriaal zal het ook nodig zijn om extra informatie en bestanden te geven. Hierbij kan je denken aan oefenopdrachten, verdiepende informatie of extra voorbeelden. Deze helpen de student allemaal bij het onder de knie krijgen van de lesstof.

 

Waar kan je al je digitale leermateriaal kwijt?

Datgene wat je creëert (of bij elkaar zoekt) kan je kwijt in een zogenoemde digitale leerportaal. Dit is de plek waar studenten stap voor stap kunnen werken aan de lessen, opdrachten en toetsen. Als docent kan je deze gebruiken om de voortgang van de studenten te volgen en om nieuwe informatie beschikbaar te maken.

 

Leermiddelen aanbieden in Soofos Zakelijk

Studenten leren sneller, wanneer ze op een gebruiksvriendelijke en motiverende manier leren. Een leersysteem, zoals die van Soofos Zakelijk, helpt hierbij. Al meerdere scholen maken nu gebruik van het systeem. Hierin bieden scholen hun eigen content aan en deze is in sommige gevallen gecombineerd met cursussen van Soofos. Op deze manier krijg je een gezonde mix tussen school en aanbieders uit het bedrijfsleven.

 

Ga vandaag nog aan de slag met Soofos Zakelijk!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *