Maak gebruik van educatieve technologieën op leren effectiever te maken

Educatieve technologieën om in de klas te gebruiken

Dankzij de grote technologische ontwikkelingen is het onvermijdelijk dat er in alle vakgebieden dingen veranderen. Ook voor de educatie is dit het geval. Met de opkomst van verschillende educatieve technologieën zijn er al grote veranderingen gaande, maar welke zijn dit en welke gaan er nog komen? Op die vragen proberen we vandaag antwoorden te vinden.

 

Waarom zou je educatieve technologieën toepassen in de klas?

Lesgeven is niet meer wat het eerst was. Doordat de leerlingen en studenten veranderd zijn, moet ook de manier van lesgeven verandert of aangepast worden. Anders zou lesgeven niet even effectief meer zijn als dat het eerst was en zouden we er als mensheid niet langer op vooruit gaan. Daarom moeten er nieuwe technologieën ingezet worden, zodat studenten van nu even effectief of effectiever kunnen leren als eerdere generaties. Met de grotere mate van technologie in hun leven is het logisch dat educatie ook meer en meer digitaal wordt.

 

Welke educatieve technologieën zijn er?

Er zijn verschillende educatieve technologieën die je kan toepassen om ervoor te zorgen dat studenten effectief kunnen leren. Dit zijn bijvoorbeeld systemen om middelen en tools aan te reiken aan studenten, maar ook systemen die de docent kan gebruiken om gemakkelijker te communiceren met studenten.

 

Technologieën voor leren: toetsing, gamification

De tijd dat toetsen nog schriftelijk worden afgenomen, is bijna voorbij. Het is zonde van de bomen en ook zonde van tijd. Digitaal afnemen van toetsen is veel logischer, omdat de kans groot is dat ze het leren ook digitaal deden. Ook is dit voor de onderwijzer handiger, omdat deze veel sneller kan nakijken óf een gedeelte kan laten nakijken door de software. Voor multiple-choice is het logisch dat dit automatisch gebeurt, want het is óf goed óf fout.

Een andere technologie waar studenten veel aan hebben tegenwoordig is gamification. De huidige generatie is enorm gewend geraakt aan beloningssystemen. Wat ervoor zorgt dat ze niet snel intrinsiek gemotiveerd zijn. Dan is het dus nodig om ze op een andere manier enthousiast te maken om te leren. Door beloning en zelfs competitie toe te voegen aan het curriculum kan je ze motiveren om te leren. Een goed voorbeeld van gamification is Kahoot!, waarop studenten onderling kunnen strijden op een digitale ranglijst.

 

Systemen ter ondersteuning

Er zijn ook andere manieren om studenten en docenten te helpen in het leren en lesgeven. Namelijk het gebruik van ondersteunende systemen of platforms. Hierop kan informatie gevonden worden of vanaf gedownload worden. Denk bijvoorbeeld aan extra informatie, voorbeeldtoetsen en PowerPoint-presentaties van de lessen.

Ook zijn dit systemen ideaal om ervoor te zorgen dat gemakkelijke communicatie tussen docent en student mogelijk wordt. Bijvoorbeeld het communiceren van cijfers of informatie over lessen en toetsen.

 

Complete lessen/leertrajecten: online cursussen en e-learning

Het is ook mogelijk om volledige lessen of gedeelten van lessen digitaal te geven. Hiervoor kan je digitale lessen gebruiken in de vorm van online cursussen of e-learning. Hierdoor is in dat gedeelte van het lesgeven even geen lokaal, docent of tijdstip nodig. Hierdoor geef je de studenten de kans om autonoom te werken aan een les, opdracht of toets. Zelfs het aanbieden van extra cursussen over onderwerpen die zij zelf interessant vinden, kan ze extra motiveren voor andere vakken.

 

Wat kan de onderwijzer gebruiken in de klas?

Het toepassen van zulke educatieve technologieën is lastiger dan het klinkt. Toch is het mogelijk om klein te beginnen, zodat je kan zien of het werkt. In de les is het eigenlijk altijd wel mogelijk om gebruik te maken van bijvoorbeeld een tool zoals Kahoot!. Het is zeker een leuke manier om een college wat meer energie te geven. Ook is bijvoorbeeld volgen van een online cursus een leuke manier om extra punten te verdienen of meer diepgang over een onderwerp te creëren.

 

Maak gebruik van Soofos’ cursussen in de les

Het gebruikmaken van online cursussen om studenten uitdagende en uiteenlopende dingen te leren, is een mooie toevoeging in het onderwijs. Kijk dus zeker eens of het misschien interessant is voor jouw klas of school om cursussen toe te voegen aan het curriculum.

 

Ga vandaag nog aan de slag met de demo van Soofos Zakelijk!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *